Skip to main content

Media

  • ZF Mobilio 2023 - Ce face Romania pe mobil? Tendinte si oportunitati. Provocarile 5G

    La nivel agregat, industria telecomunicațiilor a trecut de la profituri de 400-750 M EUR pe an în perioada 2005-2008 la pierderi in perioada 2014 – 2020; în 2021, industria a revenit la profit, însă acesta nu a depășit ~100 M EUR. 

    În acest context, următorii 5 ani vor fi plini de provocări; costul licențelor 5G a este de ~433 M EUR pana în 2028, iar investițiile în dezvoltarea rețelei în aceasta perioada vor fi semnificative. 

  • Aspen Energy Forum

    Aspen Energy Forum a dovedit inca o data capacitatea unica de a aborda cele mai actuale provocari ale sectorului, privite din toate unghiurile: geopolitic, strategic, economic, financiar. A fost o placere sa particip la discutiile privind proiectele regenerabile si de infrastructura: multumesc Ana Catauta pentru moderare! 
    Aceste proiecte au 5 provocari: 

  • Conferința "Puterea Inovației"

    Conferința "Puterea Inovației" organizată de Romania 2030 a antrenat discuții excelente despre Noul Model Economic de care România are nevoie pentru a realiza un salt istoric, model bazat pe 7 direcții principale: 

  • Industria romaneasca in declin

    Ponderea industriei in economia românească a scăzut de la 24% la 18% in ultimii 10 ani. Unii cred ca este doar efectul (indirect) al creșterii rapide a serviciilor, care poate fi văzuta ca o aliniere la structura economiilor europene mai avansate: nu e deloc așa! 

  • Inflation

    Intai a fost pur si simplu “inflation”: cand guvernele au tiparit atatia bani in perioada crizei COVID, ce altceva se putea intampla? 

    Apoi inflation s-a transformat in greedflation, acum s-a accentuat fenomenul de shrinkflation (care nu e nou deloc) si unii vorbesc de skimpflation… Nume intrigante pentru diverse mecanisme de crestere artificiala a preturilor. 

  • Este nevoie si de mai multe produse romanesti

    Este nevoie si de mai multe produse romanesti pe rafturile magazinelor (nu doar a celor din Romania), si de un mai bun control al inflatiei (care ramane foarte mare), dar pentru a obtine rezultate reale e nevoie de masuri mai complexe, structurale, bine tintite si care sa nu intre in conflict cu legea concurentei sau cu legislatia europeana

  • Diploma de Excelenta pentru Viziune si Analiza Strategica in Domeniul Energiei

    Am fost onorat sa primesc ieri Diploma de Excelenta pentru Viziune si Analiza Strategica in Domeniul Energiei, in cadrul Galei "Licence for a Better World" - un eveniment de excepție organizat de #MediaUno, in mijlocul unei audiente distinse care a inclus personalități si experți din toate domeniile. 

    Multumesc dnei. Ioana Tiganescu pentru invitatie si pentru organizarea exemplara a evenimentului!

  • Cum trece o companie românească de la stadiul de sursă de venit pentru antreprenor şi familia sa la a fi un jucător important în economie?

    Marii jucători generează 55% din cifra de afaceri, dar doar 39% din profit, în timp ce IMM-urile asigură peste 60% din profit şi 64% din forţa de muncă din companii ♦ Provocările se resimt însă atât în rândul jucătorilor mari, cât şi la nivelul IMM-urilor.

    Companiile româneşti, fie că vorbim despre IMM-uri, fie că ne referim la firme mari, se confruntă cu provocări şi întâlnesc, în drumul lor către creşterea dorită şi asumată în planul de business, piedici la tot pasul.

     

  • Concluzii Siren 2021

    Discuțiile din cadrul Siren 2021 au fost foarte interesante. Câteva din concluziile mele, foarte pe scurt: 

  • Conferinta GRIC Abu Dhabi - noiembrie 2022

    Conferința organizata de GRIC la Abu Dhabi – unde am avut onoarea sa fac o trecere in revista a sectorului energetic din Romania – a fost un mare succes: numeroase companii de top din Romania au fost prezente si au vorbit despre oportunitățile de investiții in doua industrii cheie: energie si tehnologie.  

  • ZF Digital - noiembrie 2022

    A fost o plăcere sa revin la ZF Digital pentru a discuta despre provocările dezvoltării de infrastructură de comunicații, încercând sa răspundem la întrebarea: mai are piața din România suficientă “energie” să susțină construcția a 4 rețele separate de comunicații fixe și mobile?

    Prezentarea este postata in secțiunea Studii a site-ului.

  • ProTV - noiembrie 2022

    Estimările privind numărul romanilor care locuiesc in străinătate – permanent sau sezonal – variază, cele mai conservatoare din ele indicând valori de peste  3 milioane de persoane.